Zo blijven je paarden fit en gezond tijdens de herfst

door | sep 15, 2023 | Gedrag, Gezondheid, Huisvesting & Beweging, Paard management, Voeding | 0 Reacties

Het herfstseizoen is weer aangebroken. Dit zou kunnen betekenen dat de dagelijkse verzorgingsroutine van de paarden aangepast moet worden. Bekijk deze 7 tips om ervoor te zorgen dat de paarden in topvorm blijven tijdens de herfst.

Pas je voeding aan

Met de komst van de herfst krijgen de paarden hoogstwaarschijnlijk minder gras binnen, aangezien ze naar een kalere wei gaan of zelfs helemaal niet meer op de wei komen.

Hierdoor zullen de paarden meer hooi nodig hebben. Het spijsverteringstelsel zal zich aan moeten passen aan de verandering van gras naar hooi, dus zorg ervoor dat deze verandering geleidelijk verloopt. Het ruwvoer dient als een bron van warmte voor paarden tijdens koudere dagen, het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende hooi beschikbaar is. Bij de afbraak van de ruwvoervezels komt namelijk warmte vrij, op deze manier kan een paard zichzelf warm houden.

Ondersteun de weerstand van je paarden

Bij het aanbreken van de herfst zullen de paarden gaan verharen, dit kost veel energie. Voedingssupplementen zouden sommige paarden kunnen helpen in de ondersteuning van hun weerstand tijdens deze periode. Ook staan paarden de herfst vaak veel in natte paddocks of weides, wat de kans op aandoeningen zoals rotstraal of mok vergroot. Door te zorgen voor een goede weerstand bij je paarden, kunnen deze kwaaltjes zich minder snel ontwikkelen.

 ‘’Kwaaltjes zoals mok en rotstraal zullen minder zich snel ontwikkelen bij paarden met een goede weerstand.’’

   

Begin op tijd met het controleren en opdoen van dekens

Als het kouder wordt kun je ervoor kiezen om de paarden te scheren of om op tijd dekens op te leggen, zodat ze een minder dikke wintervacht krijgen. Als je kiest voor de laatste optie, zorg dan dat je op tijd begint met het opleggen van de dekens. Het beste is om al te beginnen met een dunne deken als de temperatuur onder de 15 graden zakt en bij regenachtig weer een regendeken op te leggen.

Controleer vóór het koude weer toeslaat of alle dekens van het vorige seizoen nog in goede staat en waterdicht zijn. Als dat niet het geval is, dan heb je nog tijd om nieuwe dekens aan te schaffen.

Voorkom dat de paarden te veel zand binnen krijgen

Wanneer de paarden in de herfst op een kaal weiland of een paddock gaan, lopen ze het risico dat ze zand binnen krijgen. Als er te veel zand in het darmstelsel van je paard komt, kan de darmfunctie verstoord raken. Er zijn verschillende supplementen met psyllium beschikbaar, dit helpt bij het reinigen van het  darmkanaal, waardoor het opgehoopte zand mee naar buiten gaat. 

 

Voorjaarsschoonmaak stal

Mest onderzoek

Als in de herfst alle paarden van de wei af gaan is het verstandig om dan een mestonderzoek uit te voeren. Gedurende het najaar en in de koude wintermaanden produceren wormen doorgaans geen eitjes meer. Hierdoor zijn er  in het voorjaar vaak nog geen wormen aanwezig, meestal alleen kleine eitjes Deze eitjes kunnen zich echter ontwikkelen tot wormen tegen de tijd dat de herfst weer aanbreekt. Daarom is het raadzaam om voor de winterperiode nogmaals een mestonderzoek uit te voeren om te controleren of de paarden geen wormen hebben.

Voorkom verveling op stal

Vaak wanneer de dagen kouder, natter en korter worden, staan de paarden meer op stal. Als de paarden langer op stal staan kan dit leiden tot verveling.   

Het is belangrijk dat paarden in ieder geval contact met elkaar kunnen hebben. Ook wat extra ruwvoer, of ruwvoer in een slowfeeder zorgt ervoor dat je paard zich minder snel gaat vervelen. Ook is er paardenspeelgoed wat kan zorgen voor vermaak in de stal, denk hierbij aan knuffels, speelballen, likstenen, enzovoorts.           

Zorg voor voldoende beweging

Wanneer de paarden weer meer op stal staan vanwege het slechte weer, betekent dit vaak dat ze minder beweging krijgen, in de wei is een paard namelijk constant in beweging. Wel is beweging erg belangrijk voor de gezondheid van de darmen van een paard. Een paard zou wat extra beweging kunnen krijgen door middel van een stapmolen of stappen aan de hand. Dit is ook belangrijk om stalbenen te voorkomen en verveling op stal tegen te gaan.

Let op voor esdoornbladen en eikels 

Als de herfst begint, betekent dit ook dat er weer bladeren en eikels van de bomen afvallen. Als de bladeren van een esdoorn in het weiland terechtkomen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de paarden deze niet kunnen eten. Het eten van deze bladeren kan leiden tot een levensbedreigende spierziekte bij paarden

Ook eikels kunnen gevaarlijk zijn voor paarden, vooral de jonge (groene) eikels. Wanneer je paard deze giftige stof binnen krijgt, kan er schade aan de darmen ontstaan en dit kan koliek veroorzaken. Het is dus belangrijk om de paarden te beschermen tegen het eten van esdoornbladen en eikels tijdens de herfst.

‘’Door esdoornbladen kunnen paarden een levensbedreigende spierziekte krijgen’’

Andere bekeken ook

Wil jij het management op jouw stal verbeteren?

Ontdek de kracht van de HorseManager app in de praktijk.

30 dagen gratis

Geen verplichtingen na afloop

Gratis ondersteuning voor het opzetten van een account

Geen creditcard vereist