De Sleutel tot Succes: 5 Eigenschappen van een Goed Georganiseerde Stal

door | jun 12, 2023 | Bedrijfsmanagement, Geen onderdeel van een categorie, Klantmanagement, Paard management, Stalmanagement | 0 Reacties

Een goed georganiseerde stal is essentieel voor het welzijn en de prestaties van paarden. Het runnen van een paardenstal is een complexe taak die nauwkeurige planning, effectieve communicatie en een scherp oog voor detail vereist. Of je nu een professional bent die een stal runt of een enthousiaste paardeneigenaar die zijn eigen paarden beheert, het is essentieel om georganiseerd te zijn.

In deze blog delen we vijf belangrijke eigenschappen van een goed georganiseerde stal en waarom ze zo cruciaal zijn. Of je nu je huidige stal wilt verbeteren of een nieuwe stal wilt opzetten, deze tips zijn waardevol bij het creëren van een omgeving waarin paarden succesvol kunnen zijn.

Opgeruimde en nette stal

Een goed beheerde stal is schoon en hygiënisch. Hopelijk voor de meeste paardenhouders niks meer dan normaal; de stallen worden regelmatig uitgemest, zodat de paarden er altijd netjes bij liggen. Daarnaast is het belangrijk dat de voer- en waterbakken schoon worden gehouden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Supplementen, medicijnen en krachtvoer zijn op een goede en efficiënte manier opgeslagen zodat insecten en knaagdieren zoveel mogelijk worden vermeden. 

Zorg voor een georganiseerde opslag van spullen. Neem bijvoorbeeld de zadelkamer. In deze zadelkamer is alles netjes op zijn plaats en is er een systeem voor georganiseerde opslag van zadels, hoofdstellen en ander tuig. Hier glimmen de bitten zonder vuil en worden de lederwaren regelmatig schoongemaakt en ingevet om ze in optimale staat te houden. Door zorgvuldig onderhoud en reiniging van het tuig wordt niet alleen de levensduur ervan verlengd, maar wordt ook het comfort en de veiligheid van de paarden gewaarborgd.

Een veilige en opgeruimde omgeving is belangrijker dan we denken. Ongelukken als het struikelen over voorwerpen, losse of rondslingerende draden waar paarden in terecht kunnen komen, of scherpe randen waar ze zich aan kunnen verwonden met alle gevolgen van dien zijn eenvoudig te voorkomen. Signaleer potentieel gevaar en handel direct.

Een veilige en opgeruimde omgeving is belangrijker dan we denken.

Goede communicatie

Als staleigenaar of manager ben jij verantwoordelijk voor de communicatie binnen en buiten het bedrijf. Effectieve communicatie is essentieel om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de juiste informatie en dat de dagelijkse gang van zaken soepel verloopt.

Ten eerste is het belangrijk dat stalmedewerkers goed geïnformeerd zijn over dagelijkse routines, speciale instructies voor individuele paarden en eventuele veranderingen in het managementbeleid. Ook is het goed om de eigenaren van de paarden regelmatig te voorzien van relevante informatie over hun dieren. Dit omvat onder andere: gezondheidsupdates, aanpassingen in voeding en dieet, progressie in de training, wedstrijddata etc. 

Open en duidelijke communicatie tussen de stalhouder, het personeel en de eigenaren van de paarden bevordert een harmonieuze en goed georganiseerde omgeving. Het delen van belangrijke informatie, het bespreken van zorgen en het onderling afstemmen van taken en verantwoordelijkheden draagt bij aan een efficiënte en succesvolle stalbeheer.

Paarden zijn aangemeld bij het RVO

Als paardenhouder ben je wettelijk verplicht bij te houden welke paarden zich in jouw stal bevinden. Paarden die 30 dagen of langer aanwezig zijn moeten worden aangemeld op jouw locatienummer (UBN). Tijdelijke verplaatsingen moeten worden bijgehouden in een lokale administratie. Deze administratie moet voor 3 jaar worden bewaard en bij controle van het NVWA direct worden overlegd. 

Deze registratieplicht is in het leven geroepen om de traceerbaarheid van de paarden na te gaan wanneer er een besmettelijke uitbreekt.

Meldingen worden doorgegeven in het I&R systeem van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daarnaast zijn er verschillende bedrijfsmanagementsystemen zoals HorseManager om je paarden geautomatiseerd aan te melden op jouw locatie.

Als paardenhouder ben je wettelijk verplicht bij te houden welke paarden zich in jouw stal bevinden.

Gezondheidsactiviteiten van de paarden worden goed gemonitord

Een vierde kenmerk (en misschien wel het belangrijkste!) van een goed georganiseerde stal is de zorgvuldige gezondheidsmonitoring van de paarden. Het is van groot belang om regelmatig de lichaamsconditie, voedingstoestand en algeheel welzijn van de paarden te controleren, het is aan te raadde om hier een dossier voor bij te houden. Of je dit nu doet op papier of met een online tool. Wanneer alle veranderingen in het management worden bijgehouden kunnen mogelijke problemen vroegtijdig worden opgemerkt en effectief worden aangepakt. 

Het bijhouden van de vaccinaties en het regelmatig uitvoeren van mestonderzoek bij de paarden zijn eveneens cruciale aspecten van een gedegen gezondheidsmanagement. 

Om deze gezondheidsaspecten nog efficiënter te beheren, kan het gebruik van handige digitale tools sterk bijdragen. Met een app zoals HorseManager kunnen stalbeheerders gemakkelijk de gezondheidsinformatie van de paarden bijhouden, inclusief voedingsschema’s, vaccinatiedatums en ontwormingsplannen. Daarnaast kunnen ze meldingen instellen voor het volgen van veterinaire controles en herinneringen voor belangrijke taken. En niet onbelangrijk de online dossier zorgen ervoor dat iedereen op stal op de hoogte is van dezelfde informatie.

Met een app zoals HorseManager kunnen stalbeheerders gemakkelijk de gezondheidsinformatie van de paarden bijhouden

Duidelijke planning

En last but not least in een goed georganiseerde stal zijn de werknemers op de hoogte van de planning met betrekking tot het trainen van de paarden, deelname aan wedstrijden en een bezoek van de tandarts, hoefsmid of andere behandelaar. Niks zo lullig als een hoefsmid die komt voor een paard die op dat moment in de vrachtwagen staat onderweg naar wedstrijd.

Door het opstellen van gedetailleerde trainingsschema’s zorg je ervoor dat de paarden regelmatig en evenwichtig worden getraind, rekening houdend met hun individuele behoeften en doelen. En dus niet op de bonnefooi. Een goed doordacht trainingsschema zorgt voor een gestructureerde aanpak en helpt om de vooruitgang van de paarden te bevorderen. Het stelt je als trainer in staat om specifieke trainingsdoelen te stellen, of het nu gaat om het verbeteren van de conditie, het ontwikkelen van specifieke vaardigheden of het werken aan gedragsproblemen. 

Door regelmatig de voortgang en prestaties van de paarden te evalueren, kun je als trainer het trainingsschema aanpassen en verfijnen om ervoor te zorgen dat de paarden continu worden uitgedaagd en gemotiveerd blijven. 

Kortom, een goede planning is essentieel voor een goed georganiseerde stal en draagt bij aan het succes en het welzijn van de paarden.

HorseManager biedt een handige online trainingstool om alle relevante gegevens in te registreren. Denk hierbij aan het vastleggen van trainingsschema’s van de paarden, inclusief de frequentie, duur en intensiteit van de trainingssessies. Dit zorgt voor een gestructureerde benadering van de training van de paarden. Daarnaast is het ook mogelijk om dergelijke activiteiten direct door te factureren naar de eigenaar.

Laten we streven naar goed georganiseerde stallen waarin de veiligheid, gezondheid en het welzijn van de paarden altijd voorop staan!

 

 

 

 

Andere bekeken ook

Wil jij het management op jouw stal verbeteren?

Ontdek de kracht van de HorseManager app in de praktijk.

30 dagen gratis

Geen verplichtingen na afloop

Gratis ondersteuning voor het opzetten van een account

Geen creditcard vereist