11 Tips voor het scheren van je paarden

door | okt 17, 2023 | Geen onderdeel van een categorie, Paard management | 0 Reacties

De dagen worden korter en de temperaturen dalen. Deze verandering zorgt ervoor dat de paarden weer in hun wintervacht komen. Dit kan echter onhandig zijn tijdens de trainingen, aangezien je paard dan veel zweet en niet snel opdroogt. Om dit te voorkomen, kun je ervoor kiezen je paard te scheren. Hieronder vind je een aantal handige tips voor het scheren van je paarden.

Tip 1: Was je paard de dag voor het scheren

Zorg ervoor dat je paard goed schoon is. Als er nog veel vuil of huidvet op het paard zit, kunnen de haren niet netjes geschoren worden. Een laag huidvet en vuil zorgt ervoor dat je niet dicht op de huid scheert. Gebruik geen glansspray na het wassen, dit maakt de haren glad en daardoor is het paard moeilijker te scheren. Verder is het belangrijk dat je paard niet meer nat is of zweet voordat je gaat scheren. Een schoon paard zorgt niet alleen voor een beter scheerresultaat, maar voorkomt ook dat je messen snel bot worden.

‘’Vuil en huidvet op je paard zorgen ervoor dat je niet dicht op de huid scheert, dit zorgt voor een minder netjes eindresultaat. Je hebt ze vast wel vaker gezien, van die lelijke strepen’’

Tip 2: Let op dat de messen van het scheerapparaat scherp zijn

Zorg ervoor dat de messen van het scheerapparaat en de tondeuse goed schoon zijn. Het is aan te raden om de messen goed te desinfecteren voordat je begint met scheren. Als er viezigheid tussen de messen zit, snijden ze minder netjes. Bovendien neemt de kans op oververhitting van het apparaat toe, evenals het risico op het snijden in de huid. Het is verstandig om de messen in te oliën voordat je begint met scheren. Daarnaast is het aan te raden om tijdens het scheren iedere 10 minuten de haren van het scheerapparaat te verwijderen en opnieuw olie op de messen aan te brengen.

Tip 3: Zorg dat je de juiste kleding aan hebt

Geschoren haar is erg moeilijk te verwijderen van stof, vooral van fleece. Zorg daarom dat je de juiste kleding aantrekt om dit te voorkomen. Geschoren haar gaat moeilijk uit je kleding, dus kies daarom voor oude kleding of draag een overall. Doe ook alle sieraden af om te voorkomen dat ze onder de olie komen van het scheerapparaat. 

Tip 4: Een veilige en goed verlichte plek zijn belangrijk

Bij het scheren is het cruciaal om een veilige plek te hebben, zowel voor jezelf als voor je paard. Zorg voor voldoende ruimte rondom je paard, zodat je altijd weg kunt als dat nodig is. Vermijd dat er iets op de grond ligt waar jij of je paard op kan gaan staan. Controleer ook of de ondergrond niet nat is, je werkt immers met stroom en stroom op een natte ondergrond kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zorg ook voor een goed verlichte plek, zodat je duidelijk ziet welke lijnen je op je paard maakt. Als je klaar bent met scheren, bekijk je paard dan nog eens in ander licht om te controleren of je paard echt overal mooi geschoren is. Bij ander licht kan het er toch net wat anders uitzien. 

Tip 5: Heb alle benodigdheden bij de hand

Zorg ervoor dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik is. Het is niet handig om nog te moeten zoeken naar de spullen die je nodig hebt als je al bezig bent. Zorg ervoor dat je de volgende spullen bij de hand hebt: 

  • Groot scheerapparaat 
  • Tondeuse
  • Emmer met schoonmaakalcohol
  • Zachte borstel
  • Verlengsnoer
  • Olie voor je scheerapparaat 

De schoonmaakalcohol heb je nodig om je scheerapparaat tussendoor schoon te maken. Controleer tussendoor ook of je scheerapparaat niet te warm is geworden en of er genoeg olie tussen de messen zit.  Met de zachte borstel kun je overtollig haar van het scheerapparaat en je paard verwijderen. 

Tip 6: Zorg dat je genoeg tijd hebt om te scheren

Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt wanneer je begint met het scheren van je paard. Een paard scheren met haast werkt vaak niet. Vaak brengt dit stress met zich mee, wat het werk niet bevordert. Houd er rekening mee dat het scheren van een paard al snel 2 uur in beslag kan nemen. Als je paard gestrest is, kan het zelfs wel 4 uur of nog langer duren om je paard te scheren. Neem ruim de tijd voor de beste scheerervaring voor jou en je paard. 

Tip 7: Beginnen met scheren

Meestal wordt er begonnen met scheren bij de billen of bij de schouder. Dit zijn de minst gevoelige plekken bij het paard, omdat op deze plekken het meeste vlees zit. Als je bij de schouder begint, sta je zelf ook op de veiligste plek mocht het paard onrustig worden. 

Tip 8: Let op dezelfde haarlengte van scheerapparaten

Als je meerdere scheerapparaten gebruikt, zorg er dan voor dat ze allemaal op dezelfde haarlengte zijn ingesteld. Als dit niet het geval is, ontstaan er uiteindelijk verschillen in haarlengte, wat niet mooi is. 

Voorjaarsschoonmaak stal

Tip 9: Scheerpatronen

Bedenk voordat je begint met scheren welk scheerpatroon je gaat maken. Dit kun je eventueel aftekenen met een wit schoolbordkrijtje. Het scheerpatroon dat in de spring- en dressuursport het meeste wordt gekozen, is om het hele paard te scheren behalve het zadelvlak, dit om dit gevoelige deel te beschermen. Soms wordt er ook voor gekozen om de benen en/of het hoofd van het paard niet te scheren. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld omdat het paard het eng vindt om geschoren te worden, of om deze delen beter beschermd te houden. 

Er zijn ook nog veel andere scheerpatronen waaruit gekozen kan worden, zoals alleen een geschoren streep over de borst en buik, het dekenmodel en het hoog- en laagstreepmodel.

Tip 10: Onrustig paard tijdens het scheren

Ten eerste is het het beste om te voorkomen dat een paard onrustig wordt tijdens het scheren. Laat daarom in de weken voordat je gaat scheren je paard al een aantal keren wennen aan het scheerapparaat. Laat hem wennen aan het geluid en de trillingen door het scheerapparaat aan te zetten en tegen je paard aan te houden. Haal het scheerapparaat weg zodra hij ontspant.

Als je eenmaal aan het scheren bent, zorg dan ook voor rustmomenten tussen het scheren door, op het moment dat ze braaf zijn. Op deze manier beloon je je paard door de prikkel weg te nemen. 

Als je dit hebt toegepast en je paard blijft nog steeds heel onrustig tijdens het scheren, dan is er ook de mogelijkheid om gebruik te maken van kalmerende hulpmiddelen. Dit kan een praam zijn, of orale sedatie die bij een dierenarts moet worden gehaald. 

‘’Laat je paard de weken voordat je gaat scheren wennen aan het geluid en de trillingen van het scheerapparaat’’

Tip 11: Verzorging na de scheerbeurt

Na het scheren zitten overal losse haren, wat erg kan irriteren bij je paard. Zorg ervoor dat je je paard na het scheren wast of goed borstelt met een zachte borstel. Dit om alle losse haartjes weg te halen voor ze weer op stal gaan. Dit voorkomt schuren.

Andere bekeken ook

Wil jij het management op jouw stal verbeteren?

Ontdek de kracht van de HorseManager app in de praktijk.

30 dagen gratis

Geen verplichtingen na afloop

Gratis ondersteuning voor het opzetten van een account

Geen creditcard vereist