Van rommel naar rust: De ultieme voorjaarsschoonmaak van jouw stal.

door | apr 13, 2023 | Geen onderdeel van een categorie, Stalmanagement | 0 Reacties

De lente is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om je stal grondig schoon te maken en te organiseren. Het is de perfecte tijd om oude spullen weg te gooien en een frisse start te maken. In deze blog geven we tips om jouw stal opgeruimd en georganiseerd te krijgen, zodat je weer volop kunt genieten van je paarden en een schone omgeving hebt om in te werken.

Berg de winterspullen op

Nu de winter ten einde loopt, is het tijd om de winteruitrusting op te ruimen. Zodra het weer warm genoeg is en blijft, wordt het tijd om de dekens en andere volumineuze items die mogelijk ruimte innemen en meer vuil verzamelen dan nodig, te laten wassen of op te bergen. Controleer van tevoren op schade, zodat je deze kan laten repareren. Wijs een kleine ruimte, kast of rek aan waar de dekens kunnen liggen om ze op één plek te houden. 

Haal alles van de planken

Als de winteruitrusting uit de weg is, is het tijd om al het andere schoon te maken. Als je volledige zadelkamer is gevuld met zadeldekjes, tuig, bandages en paardenproducten, haal dan alle items eruit. Zo kun je je kasten/planken/ophangrekken goed schoonmaken. Sorteer alle spullen voordat je het terug in je zadelkamer plaatst. Gooi de vuile, verlopen en beschadigde items weg of laat ze repareren. Gebruik met het indelen van je zadelkamer vervolgens een systeem dat logisch is; zet de meest gebruikte producten vooraan en in het midden, terwijl minder vaak gebruikte items verder naar achteren op de planken kunnen staan. Oh, en het leukste onderdeel vergeet niet om je voorraad aan te vullen als toch de helft hebt weggemieterd. 

De hogedrukreiniger is je beste vriend

Een van de meest effectieve manieren om je stal grondig te reinigen, is door gebruik te maken van een hogedrukreiniger. Hiermee kun je snel en gemakkelijk vuil en stof verwijderen van muren, vloeren, voederbakken en andere oppervlakken in de stal. Haal je stallen leeg en zorg voor voldoende ventilatie door de ramen en deuren open te zetten. Je zult versteld staan van het verschil na het reinigen van de stal met de hogedrukreiniger. Nu kunnen je paarden, het personeel en jij weer genieten van een schone en frisse omgeving.

Vetten maar!

Maak al het tuig schoon en vet het goed in. Ook het tuig dat het grootste deel van het jaar ongebruikt blijft. Deze uitrusting verzamelt namelijk makkelijk stof en schimmel en kan eenvoudig worden opgeknapt en verkocht in plaats van rond te blijven liggen. Pak een oude doek en je beste pot zeep en vet en schrob alle zadels, singels, hulpteugels en hoofdstellen. Leg je bitten in kokend water en laat ze een tijdje weken voordat je ze een extra poetsbeurt geeft om ze te laten glanzen.

Verkoop of geef items weg die niet meer nodig zijn

Oké, dus terwijl je aan het opruimen bent, zul je waarschijnlijk allemaal spullen tegenkomen die je niet meer nodig hebt. En ja, sommige van die dingen zijn misschien nog steeds in goede staat, maar laten we eerlijk zijn, je hebt ze niet nodig. Dus waarom zou je ze niet weggeven of verkopen om zo wat extra geld te verdienen. Zo help je niet alleen je stal opruimen, maar help je ook anderen die misschien niet dezelfde middelen hebben als jij. Plus, laten we eerlijk zijn, een paar extra centen is altijd handig.

Maak een schema voor al je schoonmaaktaken

Om te voorkomen dat de stal opnieuw rommelig en vies wordt, is het belangrijk om een schema voor doorlopend onderhoud op te stellen. Je hebt waarschijnlijk al dagelijkse en wekelijkse taken op de takenlijst van je personeel staan, zoals het vegen van de stallen en het schoonblazen van het terrein. Maar er zijn ook van die taken die we stiekem vergeten, zoals het organiseren van de zadelkamer, het stoffen van de stallen, het reinigen van de fronten en het uitsoppen van de drink- en voerbakken. Zorg ervoor dat je deze taken ook inplant. Laat taken roterend terugkomen op de takenlijsten van je personeel, of zorg ervoor dat deze automatisch worden ingepland met behulp van een gespecialiseerde stal management app. Misschien moet je ze met een bezem achter hun vodden aan zitten, maar probeer iedereen in het team verantwoordelijk te houden voor het schoon en opgeruimd houden van de stal.

Geniet van het lenteweer en je zo goed als nieuwe stal!

Er is bijna niets zo bevredigend als het afronden van een groot schoonmaakproject. Het voelt als een overwinning wanneer je de laatste stapel spullen weggooit en je beseft dat je stal eindelijk weer opgeruimd en netjes is. Zo’n stal waar je collega-ruiters jaloers op zouden zijn. Dus ga ervoor en geniet van het resultaat van al je harde werk, samen met het mooie weer dat je tegemoet komt! 

Oh, en nu je toch bezig bent om je stal op te knappen, waarom zou je dan niet direct ook een gespecialiseerde app zoals HorseManager gebruiken om het volledige stalmanagement naar een hoger niveau te tillen? Op die manier is je stal helemaal klaar voor het voorjaar!

Voor nu, veel schoonmaakplezier!

Andere bekeken ook

Wil jij het management op jouw stal verbeteren?

Ontdek de kracht van de HorseManager app in de praktijk.

30 dagen gratis

Geen verplichtingen na afloop

Gratis ondersteuning voor het opzetten van een account

Geen creditcard vereist