Overleven in de hitte: 9 essentiële tips om je paarden koel te houden

door | jun 21, 2023 | Geen onderdeel van een categorie, Gezondheid, Huisvesting & Beweging, Paard management, Stalmanagement | 0 Reacties

Terwijl we genieten van het zonnige weer, ervaren onze paarden niet altijd dezelfde mate van comfort. Oververhitting ligt op de loer en de warmte kan leiden tot uitdroging, vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen. Hierdoor is het belangrijk om tijdens warme dagen je paard zo comfortabel mogelijk te houden. Daarom delen we 9 essentiële tips om je paard koel te houden tijdens de hitte. 

Pas je weide schema aan

Het is belangrijk om het weideschema van je paarden aan te passen als het erg warm is.  Zet je paarden het liefst ’s nachts buiten, nachtelijke temperaturen zijn namelijk koeler. Als dat niet mogelijk is, zet je paard dan ’s ochtends vroeg en ’s avonds nog een paar uurtjes buiten. Hierdoor staat je paard niet op het warmste moment van de dag buiten, waardoor je ze de mogelijkheid geeft om te grazen en actief te zijn zonder blootgesteld te worden aan de hete middagzon. Zorg er ook voor dat je paarden in de schaduw kunnen staan, zoals bomen, schuilstallen of afdakjes. Dit is vooral belangrijk om oververhitting te voorkomen. 

Heeft je paard een roze neus? Smeer deze dan in met zonnebrandcrème. Roze neuzen verbranden namelijk snel, wat erg pijnlijk is.

Spuit je paard af 

Je paarden afspuiten met water is een effectieve manier om het lichaam af te koelen. Water heeft een hoge thermische geleidbaarheid, wat betekent dat het de warmte van het lichaam snel kan opnemen. Laat je paard eerst rustig wennen aan het water door eerst de benen af te spuiten en dan de rest van het lichaam. 

Er wordt vaak gedacht dat het belangrijk is om na het afspuiten van je paard het overtollige water weg te halen met een zweetmes. Dit is echter een fabel. De Engelse wetenschapper David Marlin heeft dit onderzocht. In werkelijkheid zorgt een dun laagje water op het paard voor een betere geleiding van warmte dan lucht. Hoewel het water op het paard warmer wordt, leidt dit niet tot opwarming van het paard zelf. Het komt juist doordat het paard warmte verliest aan het water.

https://drdavidmarlin.com/horses-heat-sweating-cold-water-cooling-scraping/

Zorg voor voldoende koel water 

Met warm weer is er niets zo belangrijk voor paarden als water drinken. Zorg ervoor dat je paarden altijd de beschikking hebben tot koel water. Het liefst tussen de 15 tot 20 graden, paarden drinken dan namelijk het meest. Als je paarden veel zweten, verliezen ze elektrolyten, onder andere zout. Het is belangrijk om dit aan te vullen om de vochtbalans op peil te houden. Dit kun je doen door je paard een zoutblok of elektrolyten supplement te geven. Wist je dat een groot deel van de elektrolyten die je aan je paard geeft via de urine wordt uitgescheiden? Je kunt deze verliezen minimaliseren door je paard (continu) van ruwvoer te voorzien. Het ruwvoer in de darmen zorgt ervoor dat de elektrolyten worden vastgehouden, waardoor je paard het supplement optimaal benut.

Pas activiteit aan 

Bij warm weer is het belangrijk om je training aan te passen. Houd de trainingssessies korter en minder intensief. Probeer ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat te rijden wanneer de temperaturen koeler zijn. Vermijd de warmste uren van de dag, meestal tussen 11.00 uur en 16.00 uur. Plan regelmatig stappauzes in tijdens het rijden, om je paard de gelegenheid te geven om te rusten. Stap minstens elke 15 minuten een paar rondjes. Aan het einde van je rit is het belangrijk om je paard geleidelijk af te laten koelen om spierstijfheid te voorkomen. Zorg dus voor een goede cooling down. Verwijder het zadel en de peesbeschermers zo snel mogelijk zodra je klaar bent met rijden. Dit helpt om de warmteafvoer te bevorderen en voorkomt dat het paard oververhit raakt. Spuit je paard na het rijden af en geef hem de gelegenheid om te drinken.

Kijk uit met beenbescherming 

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van beenbescherming bij paarden, vooral op warme dagen. Uit onderzoek is gebleken dat de temperatuur van de benen van een paard tijdens het werk behoorlijk kan oplopen. Bij een paardenbeen zonder beschermers gebeurt dit nauwelijks, waarschijnlijk door de luchtstroom langs het paardenbeen in beweging. Dit opwarmen van de benen kan een negatief effect hebben op de pezen van het paard. Te veel warmte kan onomkeerbare schade veroorzaken aan de cellen van de pezen.

Als het toch nodig is om de benen van een paard te beschermen tijdens het werken, is het beter om te kiezen voor lichtgewicht, ademende materialen die de warmteafvoer zo weinig mogelijk belemmeren. 

De temperatuur van de benen van een paard kunnen tijdens het werk behoorlijk oplopen.

Zorg voor ventilatie

Op warme dagen is het essentieel om te zorgen voor goede ventilatie en circulerende lucht in de paardenstal. Zorg ervoor dat ramen, deuren en ventilatieopeningen open staan om frisse lucht binnen te laten en warme, vochtige lucht te laten ontsnappen. Profiteer van koelere nachttemperaturen om de stal grondig door te luchten. Hierdoor wordt de warmte die opgebouwd is gedurende de dag afgevoerd, en creëer je een verfrissende omgeving voor de paarden om te rusten. Het plaatsen van ventilatoren in de stal kan de luchtstroom aanzienlijk verbeteren.  Richt de ventilatoren zo, zodat de lucht langs de paarden circuleert. Zorg ervoor dat je de ventilatoren op een veilige plek ophangt.

Let op oververhitting 

De normale temperatuur van een paard ligt rond de 37,4 en 38,5 graden celsius. Een paard heeft verschillende mechanismen om deze temperatuur te behouden. Als de lichaamstemperatuur boven de 40 graden komt, is je paard oververhit. Een paard produceert dan meer warmte dan dat hij af kan geven. Paarden die oververhit zijn hebben meestal een oppervlakkige ademhaling met een hoge frequentie, een hoge hartslag en ze lopen vaak ongecoördineerd en kunnen zelfs omvallen. Als je paard oververhit is het belangrijk dat je je paard direct afspuit met koel water, voornamelijk de binnenkant van de benen, hals, buik en schouders. Doe dit 30 seconden en ga vervolgens 30 seconden stappen, herhaal dit totdat de temperatuur gedaald is en de dierenarts arriveert. Laat je paard ook kleine hoeveelheden drinken.

Voorkom droge hoeven 

Het brokkelen van hoeven door droogte is een veelvoorkomend probleem. Het vochtig houden van de hoeven kan hierbij helpen. Creëer een plas water in de paddock waar je paard vaak staat, bijvoorbeeld bij de voer of drinkbak, hierdoor worden de hoeven gehydrateerd. Hoefvet kan helpen bij het afdichten van het vocht in de hoef en helpt bij het voorkomen van uitdroging. Zorg er dan wel voor dat je de hoeven eerst bevochtigt, anders kan dit averechts werken. 

Een lichte, reflecterende deken weerkaatst de zon waardoor je een schaduw effect kan creëren.

Bescherm je paard tegen vliegen 

Als laatste is het beschermen van je paard tegen vliegen belangrijk om ongemak te voorkomen. Een vliegenmasker met gaas kan helpen om de ogen, oren en neus van je paard te beschermen. Het gebruik van insectenspray voor paarden kan helpen om vliegen op afstand te houden. Breng de spray gelijkmatig over het lijf aan en vermijd daarbij de ogen en neus. Een vliegendeken kan een effectieve barrière vormen tegen insecten. Een goed passende deken beschermt de meeste delen van het lichaam tegen insectensteken. Een lichte, reflecterende deken weerkaatst de zon waardoor je een schaduw effect kan creëren. Dit kan helpen om je paarden koeler te houden.

Andere bekeken ook

Wil jij het management op jouw stal verbeteren?

Ontdek de kracht van de HorseManager app in de praktijk.

30 dagen gratis

Geen verplichtingen na afloop

Gratis ondersteuning voor het opzetten van een account

Geen creditcard vereist