Zes manieren waarop digitale paarddossiers de prestaties van je paard kunnen verbeteren.

door | jan 23, 2023 | Geen onderdeel van een categorie, Paard management, Stalmanagement | 0 Reacties

Als stalmanager, ruiter of staleigenaar draag je een grote verantwoordelijkheid voor het welzijn en de gezondheid van jouw paarden. Er wordt van je verwacht dat je de paarden in topconditie houdt, om ze optimaal te kunnen laten presteren. 

Als je de verantwoordelijkheid neemt over een aantal paarden, laten we zeggen onder de 3 dan is dit vaak nog goed te doen, maar wat als het er 50 zijn of zelfs 100? Hoe waarborg jij in dat geval de gezondheid van alle paarden? Kun je het dan net zo goed doen als wanneer het er 3 zijn?

Een ding is zeker; als je het management van je paarden serieus neemt, het goed, gestructureerd en consequent aanpakt kom je een heel eind. In deze blog leg ik je uit hoe paarddossiers jou kunnen helpen om het management en daarmee de prestaties van jouw paarden naar een hoger niveau te tillen. Je zult er van versteld staan, hoe veel je leert van je paard, wanneer je een dossier hebt met gegevens om op terug te kijken!

1. Wordt herinnerd aan belangrijke gezondheidsactiviteiten en het maken van afspraken met bijvoorbeeld de hoefsmid of tandarts.

Het is je vast wel ooit overkomen, te laat er achter komen dat je paard geënt moet worden, een paard wat te dun is omdat je vergeten bent het mest te laten onderzoeken, een paard wat een ijzer eraf gooit omdat die eigenlijk vorige week echt weer naar de hoefsmid had gemoeten. Problemen tijdens het rijden en er weken later achter komen dat hij wel is last zou kunnen hebben van zijn tanden. Allemaal voorbeelden van gebeurtenissen die ontzettend makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. 

Een online managementsysteem of app herinnert je aan dergelijke activiteiten. Zo helpt de app van HorseManager je bijvoorbeeld herinneren aan activiteiten als de hoefsmid, tandarts, osteopaat en ga zo maar even door.

2. Weet wat wel en niet werkt voor je paard

Hoe meer je vastlegt in het dossier van je paard hoe beter je hem gaat leren kennen. Denk aan alle details rondom de voeding, beweging, training en verzorging van jouw paard. Wellicht denk je nu, weet je hoeveel werk dat is!? Dat valt wel mee. Ik beloof je dat je veel sneller patronen gaat zien wanneer het ergens staat genoteerd (of dit nu in een app of op papier is). 

Door iedere verandering in de dagelijkse routine van je paard vast te leggen in het dossier, door zijn geschiedenis te leren kennen, zijn dagelijkse routine in de gaten te houden en zijn gezondheid, gedrag en prestaties te volgen, kun je leren voorspellen welke methodes wel en niet zullen werken in de toekomst. 

3. Deel gegevens met het team van het paard zodat iedereen op de hoogte is van dezelfde informatie.

Jij bent op wedstrijd en ondertussen komt die dierenarts voor een van de paarden op jouw stal. Een van je medewerkers helpt de dierenarts en krijgt na de controle/behandeling te horen hoe of wat er moet gebeuren. De werkdag gaat verder en aan het einde van de dag vraag je wat er is gezegd tijdens de afspraak. En je raadt het al, de helft vergeten. Niet gek want als mens onthoud je gemiddeld 10% van wat je hoort. In zo’n situatie niet echt handig dus.  

Met behulp van een online paarddossier kun je direct alle specifieke details noteren van bijvoorbeeld een afspraak met de dierenarts. Of wanneer je een rapport krijgt toegestuurd kun je deze gemakkelijk uploaden in het dossier. Heb je een iets wat ouderwetse dierenarts en krijg je notities of verslagen op papier, maak dan een foto en voeg deze toe. Op deze manier weet je zeker dat alle informatie correct is en er geen belangrijke dingen over het hoofd worden gezien.

Dit zorgt ervoor dat iedereen die betrokken is bij een paard dezelfde informatie gebruikt om beslissingen te nemen over wat het beste is voor dat paard.

4. Plan trainingen en wedstrijden 

By failing to prepare , you are preparing to fail. – Benjamin Franklin

Deze quote is toch wel een nadenkertje voor alle ruiters, eigenaren, stalmanagers die geen trainingsschema hebben voor hun paard en maar kijken wat wanneer gebeurd.

Stel vooraf een doel voor ieder paard, op welk niveau wil je over x tijd zijn. En wees realistisch. Ga na hoe je hier kunt komen, wat moet er verbeteren, welke strategie je gebruikt, waar de sterktes en zwaktes van je paard liggen (stap 2) en hoe je hier aan kan werken. 

Een goede planning is hierbij een must! Of je nu op papier plant of online, maak in ieder geval een plan. Met je eerste subdoel voor ogen ga jij kijken wat er deze week moet gebeuren in je training. Waar ga je aan werken, welke oefeningen zijn goed voor het paard in het stadium waar ik nu ben?

En als je dan besluit een weloverwogen trainingsschema te maken voor je paarden, kun je het beter meteen goed doen. Hieronder vind je de voordelen van het plannen online.

  • Alle informatie komt samen op een plek
  • Bij aanpassingen krijg je niet een groot geklieder 
  • Aan het einde van de week veeg je je planning niet uit, nee deze staat opgeslagen en is terug te vinden
  • Kijk na van loop van tijd nog eens terug naar aandachtspunten binnen je training, hoe ver ben je al gekomen? Is het probleem opgelost of loop je nog steeds tegen dezelfde punten aan?

5. Voorkom problemen en gezondheidsissues

Soms kunnen de kleinste details, de grootste invloed hebben op jouw paard. Iets wat in eerste instantie onschuldig lijkt kan uitpakken tot een zeer groot probleem. Denk aan een verkoudheid, een verandering in voergift, een schaafwondje op het been, het onschuldig struikelen etc. Deze voorbeelden hoeven in het beginstadium niet per se van invloed te zijn op de prestaties van het paard, echter kan het op de lange termijn wel degelijk van invloed zijn. Vaak denken we bij dergelijke omstandigheden oh, dat onthoud ik wel. Echter, bewijst het tegendeel zich maar al te vaak, vooral als we verantwoordelijk zijn voor het management van meerdere paarden.

6. Beoordeel je paard(en) eens in de zoveel tijd met behulp van beoordelingsformulieren

Beoordelingsformulieren kunnen je helpen om de vooruitgang van een paard te meten. Bij beoordelingsformulieren kun je aan alles denken. Bijvoorbeeld het beoordelen van jonge paarden met het vrijspringen, het beoordelen van de Body Conditioning Score van een paard, het beoordelen van de rijbaarheid etc.

Na bijvoorbeeld een jaar vul je het formulier opnieuw in en kun jij kijken of er vooruitgang in zit. Daarnaast is het ook superinteressant om je eigen bevindingen terug te lezen.

Andere bekeken ook

Wil jij het management op jouw stal verbeteren?

Ontdek de kracht van de HorseManager app in de praktijk.

30 dagen gratis

Geen verplichtingen na afloop

Gratis ondersteuning voor het opzetten van een account

Geen creditcard vereist