10 tips om oververhitting bij je paard te voorkomen!

door | jul 18, 2022 | Gezondheid, Paard management, Stalmanagement | 0 Reacties

Het is zomer en de temperaturen stijgen.  En terwijl wij (misschien) genieten van het warme weer, is het voor onze paarden een stuk minder prettig.

De ideale omgevingstemperatuur van het paard ligt namelijk tussen de +5°C en + 24°C. Het is dus al snel te warm voor je viervoeter.

Je paard heeft bij warmer veel meer moeite om zijn warmte kwijt te raken dan wij. Bij een hoge temperatuur zal het paard al zijn energie gaan steken in het kwijtraken van warmte.  Het is dus goed om hier rekening mee te houden. Je wilt oververhitting voorkomen, aangezien dit fataal kan zijn voor je paard!

In deze blog een aantal tips om het voor je paard zo prettig mogelijk te maken.

Eerst is het belangrijk om de signalen te herkennen van een oververhit paard.

Paarden die oververhit zijn hebben een lichaamstemperatuur van boven de 40°C en hebben meestal een oppervlakkige ademhaling met hoge frequentie. Een verhoogde hartslag is ook een symptoom.

Paarden die oververhit zijn, lopen vaak ongecoördineerd en kunnen omvallen. Ondanks de hoge temperatuur hoeft het niet altijd zo te zijn dat deze paarden zweten.

Wanneer de huidplooi in de hals meer dan vijf seconden blijft staan wanneer je deze vastpakt en de slijmvliezen van je paard paars van kleur zijn, weet je dat je snel moet ingrijpen!

Maar om dergelijke noodsituaties te voorkomen geven we je tips om je paard koel te houden tijdens extreme weersomstandigheden.

Tip 1: Voldoende water

Zorg ervoor dat je paard altijd toegang heeft tot vers schoon drinkwater! Op warme dagen zal er veel meer gedronken worden dan bij lage temperaturen. Dit kan wel oplopen tot 50 liter per dag.

Als de paarden in groepen staan gehuisvest zorg er dan voor dat er meerdere drinkbakken aanwezig zijn zodat ook de paarden lager in de rangorde voldoende kunnen drinken.

Pas op voor stilstaand water, dit kan namelijk snel vervuild raken en kan vol zitten met blauwalg. Blauwalg kan weer maag- en darmklachten veroorzaken.

Twijfel je of je paard genoeg drinkt. Doe de test met de huidplooi en check of je paard voldoende gehydrateerd is.

Tip 2: Elektrolyten

Elektrolyten zijn een must voor je paard om de vochthuishouding op peil te houden, de zuurgraad te reguleren en de werking van spieren en zenuwen. Elektrolyten zijn een verzameling voor verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, chloride en natrium.

Met zweten verliest een paard vocht en daarmee ook een deel van zijn elektrolyten voorraad. Een gezond paard dat af en toe een keer zweet vult dit verlies zelf weer keurig aan vanuit een gezond en normaal voederrantsoen.

Wanneer een paard heel regelmatig zweet, ontstaat er al snel een tekort. Bijvoorbeeld als gevolg van transport, wedstrijden of zware trainingen. Of wanneer het urenlang zwetend rondloopt in de hete zon.

Wat is het gevolg? Er is een groter risico op oververhitting en daarnaast is het nadelig voor een goede aan- en afvoer van voedings- en afvalstoffen. Een teveel aan afvalstoffen in de spieren zorgt ervoor dat spieren slecht herstellen na inspanning.

Het geven van extra elektrolyten voorkomt het van slag raken van de vochthuishouding en zorgt voor beter spierherstel.

Tip 3: Schaduw / schuilplekken

Zorg ervoor dat je paard altijd de beschikking heeft over schaduw! Dit kan door bomen, een schuilstal of door bijvoorbeeld het ophangen van een schaduwdoek.

Paarden moeten de keuze hebben om aan de zon te ontsnappen als ze dit willen.

Er is zelfs een wettelijke verplichting om dieren te beschermen tegen extreme weersomstandigheden zoals hitte. Waarbij de norm is dat ze toegang hebben tot schaduw en water.

Tip 4: Zonnebrand

Smeer zonnebrand op de roze/witte huid gedeeltes van je paard. Verbranding door de zon treedt meestal op aan de neus, lippen en onderbenen. Deze delen zijn onbehaard/dun behaard en daardoor minder beschermt tegen de zon.

Paarden met lichte neuzen verbranden bijvoorbeeld erg snel hun neus, dit kan erg pijnlijk zijn. De beste oplossing is om de neus dagelijks in te smeren met zonnebrandcrème (speciaal voor paarden of van mensen voor een gevoelige huid). Je kunt het beste factor 50 gebruiken! Dit geldt ook voor de lichte huid in de kootholtes bij paarden of pony’s met witte benen.

Tip 5: Ventilatie

Je kunt op twee manieren ventileren: op de natuurlijke manier met open ramen, deuren en een open nok of mechanisch met ventilatoren. In het buitenland zie je het al ontzettend vaak. Iedere box voorzien van een ventilator. Of er staat een megaventilator in de gangen. Zorg in ieder geval voor voldoende ventilatie op stal. Met extreem warm weer is het van belang dat je de stal s’ nachts goed ventileert en koelt en overdag de zon zoveel mogelijk probeert te weren.

Tip 6: Wanneer naar buiten

Als je paard normaal gesproken overdag buiten loopt, overweeg dan om met warm weer de tijden aan te passen. Bijvoorbeeld ‘s nachts naar buiten en overdag binnen of heel vroeg in de ochtend. Vaak wordt er op stal een tropenrooster toegepast bij extreem weer. Wat voor het personeel betekent tussen 5 en 6 ’s ochtends beginnen tot 12 en dan s’ avonds nog een uurtje.

Tip 7: Pas je trainingstijden aan

Ga niet midden op de dag als het op zijn heetst is trainen, doe dit liever vroeg in de ochtend of laat op de avond als de temperatuur lager is. Paarden hebben de tijd nodig om te wennen aan het warme weer. Pas de arbeid daarop aan, train minder intensief, stap regelmatig in je training, of geef een extra dagje vrij. Het maken van een buitenrit is sowieso goed om oververhitting te voorkomen.

 

Wist je dat het flink zweten van je paard gedurende een lange periode kan leiden tot spierschade.

 

Laat als het kan beenbescherming af. Paarden benen worden ontzettend warm onder beschermers of bandages. Dit heeft nadelige gevolgen voor de pezen.

Geef een goede cooling-down. Hierdoor geef je het paard de kans om zijn afvalstoffen die in de spieren zitten af te voeren. Tijdens een intensieve training verbranden de spieren veel koolhydraten, die worden omgezet in melkzuur. Een teveel aan afvalstoffen in de spieren zorgt ervoor dat spieren slecht herstellen na inspanning. Precies het tegenovergestelde van wat jij als eigenaar wilt nadat je paard inspanning geleverd heeft.

Tip 8: Afspoelen paard

In het verleden leerde iedereen dat je een paard geen koud water over de grote spiermassa’s van rug en kruis mocht spuiten of gooien. Intussen heeft onderzoek aangetoond dat dit onzin is. De kou van het water komt niet dieper dan het vetlaagje onder de huid en de spieren hebben hier dus helemaal geen last van.

Onderzoek heeft aangetoond dat dit koelen het beste kan worden uitgevoerd door afwisselend 30 seconden fanatiek met water te koelen en dan 30 seconden rond te stappen zodat het ‘koude’ bloed uit de vaatjes in en net onder de huid weer wordt vervangen door warmer bloed uit het lichaam. Vervolgens weer 30 seconden koelen en weer 30 seconden rondstappen en deze cyclus zo vaak herhalen totdat het paard zélf aangeeft het niet meer leuk te vinden.

Bron:https://sectorraadpaarden.nl/wp-content/uploads/2022/07/Protocol-extreme-temperaturen-voor-paarden-versie-22-juni-2022.pdf

Een handige vuistregel is om je paard te blijven koelen totdat het water wat van hem afkomt, ook koud aanvoelt.

Tip 9: Transport

Paarden transporteren met hoge temperaturen is een absolute no-go!

Zorg er met warm weer voor dat je niet in een file terecht komt, check je route dus goed van tevoren. Zet de raampjes open of zorg ervoor dat er voldoende lucht doorheen kan. Probeer zo vroeg of zo laat mogelijk op de dag te gaan rijden of de vrachtwagen moet een airco bevatten. En laat je paard niet in een stilstaande trailer of vrachtwagen in de zon staan. De temperatuur in het vervoermiddel is al snel 10 °C hoger dan buiten.

Vanaf een omgevingstemperatuur van 30 °C is het niet toegestaan om paarden langer op transport te hebben dan 8 uur.  Boven de 35 °C is het überhaupt niet toegestaan om een paard te vervoeren. Natuurlijk met uitzondering van zieken- of gewonde paarden die bijvoorbeeld naar een kliniek moeten.

Tip 10: Houd vitale kenmerken in de gaten

Houd met extreem weer de vitale kenmerken van je paard goed in de gaten. Hieronder vind je opgesomd de signalen waar je op kunt letten als je paard het te warm heeft:

  • Zware ademhaling/ Panten (vlug en oppervlakkig ademhalen)
  • Overmatig zweten
  • Sloomheid/ onrust
  • Donkere urine/verminderde urineproductie
  • Lichaamstemperatuur hoger dan 39.8 °C (de normale lichaamstemperatuur van een paard ligt tussen de 37,4 en 38 °C)
  • Verminderd presteren
  • Afwijkende hartslag (onregelmatig)
  • Spierspasmen
  • Struikelen
  • Langzaam herstel na training
  • Instorten
  • Huidplooi blijft langer dan 5 seconden staan
  • Slijmvliezen kleuren paars

Als je paard één of meerdere van signalen toont, tref dan direct maatregelen om je paard te koelen en hittestress te voorkomen.

Het belangrijkste is om naar je paard te kijken! Houd jouw paard goed in de gaten en met deze tips weet je precies wat je kunt doen om oververhitting te voorkomen.

Andere bekeken ook

Wil jij het management op jouw stal verbeteren?

Ontdek de kracht van de HorseManager app in de praktijk.

30 dagen gratis

Geen verplichtingen na afloop

Gratis ondersteuning voor het opzetten van een account

Geen creditcard vereist