Wat houdt de nieuwe paarden registratieplicht voor jou in?

door | okt 8, 2020 | Identificatie en registratie, Paard management | 0 Reacties

Wist jij dat je als paardenhouder, of je nu hobbymatig je paarden houdt of als professional, je verplicht bent bij te houden welke paarden er wanneer aanwezig zijn in jouw stal(len)? En dat je deze administratie op ieder moment moet kunnen overleggen bij controle? Nu wel.

Vanaf 21 april 2021 komt er een registratieplicht voor paardachtigen, waaronder ook pony’s, ezels en muilezels. Dit geldt voor alle hobbymatig en professioneel gehouden paarden en is een Europese verplichting. Het maakt dus niet uit of jij je stallen aan een ruiter verhuurt of twee paarden aan huis hebt staan.

Waarom?

Waarom? Per 2021 treeft een nieuwe Europese Diergezondheidsverordering in werking en als onderdeel hiervan moeten alle paardenhouderijen in Nederland worden opgenomen in de centrale database van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Mocht er een besmettelijke ziekte uitbreken, zoals de Afrikaanse Paardenpest, dan is er op zo’n moment een beter overzicht. Niet geheel onbelangrijk dus.

Administratie opzetten, hoe dan?

Jij als paardenhouder bent verantwoordelijk voor het bijhouden van het aantal paarden per locatie. Zelfs een weiland kan een houderij zijn, voor paarden die tijdelijk niet op het bedrijf aanwezig zijn dient een lokale administratie te worden bijgehouden.

Op extra administratie zit jij natuurlijk helemaal niet te wachten. Nog meer lijstjes, nog meer regels terwijl jij juist zo min mogelijk tijd op kantoor wilt doorbrengen. Gelukkig kan het HorseManager-systeem jou hierbij helpen. Dit systeem heeft een rechtstreekse koppeling met de landelijke database van de RVO, zodat zij ten allen tijden een up to date overzicht hebben van het aantal paarden op jouw locatie. En zodat jij je zaken dus goed voor elkaar hebt en een zorg minder. Wist je dat je naast het bijhouden van de paarden op jouw locatie ook de gehele administratie kwijt kunt in het HorseManager-systeem? Van facturatie tot trainingsschema’s tot diverse planningen en nog veel meer. Deze informatie kun je altijd en overal raadplegen via de handige app.

Ook voor particulieren

Voor de particuliere paardenhouder komt het HorseManager-systeem binnenkort met een vereenvoudigde module. Want ook met enkele paarden hobbymatig aan huis ben je verplicht deze administratie bij te houden en door te geven aan de RVO. Uiteraard profiteer jij als particulier ook van alle mogelijkheden in het HorseManager-systeem. Zo kun je precies bijhouden wanneer de hoefsmid komt, je paarden ontwormt en geënt dienen te worden, je wedstrijdplanning en ga zo maar door.

Hoe meld ik mijn paard(en) bij het RVO?

Wil je weten hoe jij je paard(en) als bedrijf of als particulier kan melden, klik dan op de knop hieronder.

Andere bekeken ook

Wil jij het management op jouw stal verbeteren?

Ontdek de kracht van de HorseManager app in de praktijk.

30 dagen gratis

Geen verplichtingen na afloop

Gratis ondersteuning voor het opzetten van een account

Geen creditcard vereist